Muğla’nın İkizköy Mahallesi’ne bağlı Akbelen mevkindeki ormanda, YK Enerji’nin maden için başlattığı ağaç kesimi Pazartesi sabahı başladı. İki yılı aşkındır Akbelen ormanını kesime karşı korumak için nöbet tutan köylüler, yaşam alanlarının ve ormanın yok edilmesine karşı kesimi engellemeye çalıştı. 24 Temmuz sabahı başlayan direniş devam ediyor.
Gün Gün Akbelen Direnişi:
24.07.2023 Pazartesi
Muğla İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda sabah saat 05.30’da başlayan ağaç kesimine karşı köylüler ve doğa savunucuları mücadele ediyor. YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletme çalışmalarını engellemek için iki yıldır süren nöbet alanına çok sayıda jandarma ekibi ve TOMA sevk edildi. Köylüler devlete çağrı yaparak ağaç katliamına derhal son verilmesini istediler.
Jandarmanın ilk günkü müdahalesi sonucunda avukat İsmail Hakkı Atal, İkizköy Çevre Komitesi’nden Hasan Yorulmaz ve MUÇEP’den Fidan Eroğlu’nun da aralarında bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı, 4 kişi yaralandı. Akbelen Ormanı’nda açılmak istenen kömür madenine karşı 2019 yılından beri mücadele veren köylüler ve yaşam savunucuları, tüm Türkiye’yi mücadeleye destek vermeye çağırdı. Gözaltına alınan köylüler ve çevreciler haklarında “görevli memura mukavemet” ve “kasten yaralama” suçlarından işlem yapıldıktan sonra serbest bırakıldılar.
Sivil Toplum Örgütleri, Meslek Odaları ve milletvekillerinden Akbelen’e destek…
Milletvekilleri, bilim insanları ve ekoloji aktivistleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek Akbelen Ormanı’nda başlatılan ağaç kesiminin durdurulmasını çağrısı yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Haklarından sorumlu Genel Başkan Semra Dinçer de basın açıklamasında Akbelen köylülerinin direnişine destek olacaklarını belirtti.
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Muğla’daki Akbelen Ormanı’nda başlayan ağaç kesimini protesto etti. Grup adına konuşan çevre yüksek mühendisi Helil İnay Kınay, “Anayasa’nın 169. maddesi ‘Bütün ormanların gözetimi devlete aittir’ diyor. Ancak ormanı koruması gerekenler, ormanı koruyan köylülere saldırarak aynı zamanda anayasal suç işlemektedir” dedi.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da maden alanının genişletilmesi için Akbelen ormanına girilmesini ve buna karşı direnen köylülere jandarma kuvvetlerinin müdahalesini kınayan bir basın açıklaması yaptı.
25.07.2023 Salı
Muğla’da avukatlar, Akbelen Ormanı’nda kömür sahasının genişletilmesi için başlayan ağaç kesimine karşı “işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması” talebiyle dava açtı.
Muğla İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek için ağaç kesimine karşı bölge halkının iki yıldır süren mücadelesi devam ediyor. Bölge halkının açtığı yürütmeyi durdurma davası henüz sonuçlanmamışken, Türkiye Barolar Birliği Kent Çevre Komisyonu Yürütme Kurulu, Muğla Barosu ve İkizköylülerin avukatları İdare Mahkemesi önünde “ağaç kesiminin iptali ve yürütmesinin durdurulması” talebiyle yeni bir dava açtı. Avukatlar, ağaç kesimi işleminin, dava sonuçlanmadan başlamasının hukuka aykırı olduğunu belirtti ve ormanın tahrip edilmesini durdurma çağrısı yaptılar. Davanın takipçisi olacaklarını vurgulayarak İkizköy halkının yanında olduklarını ifade ettiler. Ağaç kesimi devam ederse ormanın büyük zarar göreceği ve artık ağaçların geri getirilemeyeceği konusunda uyarılar yaptılar. Anayasa’nın 169 ve 56. maddelerinin dayanak gösterildiği başvuruda, 11 Ağustos 2021’de ve daha sonra da 7 Aralık 2021 ve 4 Temmuz 2022’de ormanda yürütülen faaliyetler için mahkemenin art arda yürütmeyi durdurma kararı verildiği belirtildi.
İkizköylülerin Avukatlarından Arif Ali Cangı “Akbelen Ormanının kömür ocağı haline getirmesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılında vermiş olduğu bir karar var. Bu kararın iptali için dava devam ediyor. Bu davadan henüz karar verilmemiş olmasına rağmen dün sabah ‘oldu bitti’ye getirmek, ağaçları yok etmek için jandarma eşliğinde bir katliam yaşanıyor. Şu an da dosyamız 1. İdare Mahkemesi’nde kayıtlı. Dün sabah biz kesim başladı, derhal yürütmeyi durdurma kararımıza ilişkin talepte bulunduk. Biraz önce de bugün saat 12 sularında kesimin hangi aşamaya geldiğini gösteren görüntüleri, fotoğrafları yükleyerek mahkemeye tekrar başvuru yaptık. Derhal bu katliamı durdurun dedik. Neredeyse ormanın 5’te biri kesilmiş vaziyette. Eğer böyle giderse hafta sonu Akbelen ormanı diye bir şey kalmayacak. Şirket, ağaç kesimi için günlüğü bin 600 liradan işçi arıyor. ‘Oldu bitti’ye getirmeye çalışıyorlar.
Biz Muğla İdare Mahkemesi’nde olmazsa Bölge İdare Mahkemesi’nde orada da olmazsa Danıştay’da bu davayı kazanacağız. Davayı kazandıktan sonra orada ağaçlar kalmazsa, kesilmiş olursa bunun geri dönüşü nasıl olacak? Bunun hesabını kim verecek? Şu an orada yapılan işlemi, ağaç kesilmesinin iznini veren suç işliyor. Bu emri uygulayanlar da suç işliyor. Buna sessiz kalanlar da suç işliyor. Mahkemenin buna ortak olmaması ve bir an önce bu yeni davanın dışında yürütmeyi durdurma kararı vermesi gerekiyor.” diyerek yapılan hukuksuzluğa dikkat çekti.
Tüm yurtta sivil toplum örgütlerinden ve siyasilerden Destek
Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Koruma Girişimi, Burhaniye Çevre Platformu Edremit Orman İşletme Müdürlüğü önünde Akbelen Direnişi’ne destek için basın açıklaması yaptı. Samsun Çevre Platformu EMO (Elektrik Mühendisleri Odası)’da basın açıklaması yaparak İkizköy halkının mücadelesini desteklediklerini belirttiler. Basın açıklamasından sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmek üzere, Edremit Orman İşletme Müdürlüğü’ne Akbelen’deki ağaç kesiminin durdurulması için dilekçeler verildi. Türkiye’nin pek çok yerinde Akbelen ormanındaki hukuksuz kesim çalışmalarını ve köylülere yapılan müdahaleyi protesto eden basın açıklamaları yapıldı.
Akbelen Ormanı’ndaki mücadele, çevre ve sağlık alanında çalışan grupların ve siyasilerin de gündeminde. Türk Toraks Derneği Cevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, Akbelen Ormanı’nın önemine vurgu yaparak ekosistem ve iklim değişikliğinin önlenmesi için hayati önem taşıyan ormanların korunması gerektiğini belirtti.
Çok sayıda siyasi parti Akbelen’de jandarma desteğiyle gerçekleşen orman katliamını protesto eden açıklamalarda bulundu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Akbelen’deki direnişe destek verdi ve köy halkının mücadelesini topluma örnek olarak gösterdi. CHP Milletvekilleri de konuyu TBMM gündemine taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan açıklama istedi.
26.07.2023 Çarşamba
Kesimin üçüncü gününde sabahın erken saatlerinde köylüler ve direnişçiler, alana girerek kesimi engellemeye çalıştı. Yaşam savunucuları, kesim işçisi taşıyan servislerin önünü keserek oturma eylemi yaptı. İşçi servisleri alana girmeden geri çekildi. Jandarma köylülere ve çevrecilere müdahale etti. Gazeteciler Cihan Başakçıoğlu ve Zeynep Kuray’a yasaklı bölgeye girdikleri gerekçesiyle idari para cezası uygulandı.
Jandarma, köylülerin ve yaşam savunucularının ağaçlara sarılarak kesimi engelleme çabalarına müdahale ederek kesim alanından uzaklaştırmaya çalıştı. Jandarmanın müdahalesiyle uzaklaştırılan üç kişiden ikisinin serbest bırakıldığı ancak aktivist Deniz Gümüşel’in savcılık emri olmadan alıkonulduğu bildirildi. Gümüşel twitterdan “Savcılık emri vb. olmamasına rağmen polis arabasına zorla saçlarımdan asılarak bindirildim. Gerekçesiz, hukuksuz alıkonuyorum” diye bildirdi. Deniz Gümüşel’in hala gözaltında olduğu bildirildi.
Öğleden sonra Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Yeşil Sol Parti’den milletvekilleri Akbelen direnişine destek ziyaretleri gerçekleştirdi. Milletvekilleriyle birlikte kesim alanına yürümek isteyen köylülere jandarma yine sert bir müdahalede bulundu.
Tüm yurtta oluşan tepkilere ve bölge halkının doğa savunucularıyla birlikte direnişine rağmen bölgede ağaç kesimi devam ediyor.
Dün ve bugün kesilen alanlar. Derhal kesimi durdurun‼️ Derhal kesimi durdurun ‼️
📸Hüseyin Çağlayan pic.twitter.com/CIVQnalyIm— Akbelen Yuvamız Vermeyeceğiz 🌱🫒🌲 (@ikizkoydireniyo) July 26, 2023
AKBELEN’DE NE OLMUŞTU?
2019 yılından bu yana İkizköylüler Akbelen ormanının yok olmasını önlemek için mücadele ediyor. Orman Genel Müdürlüğü 28 Kasım 2020’de Akbelen ormanının 740 dönümlük kısmında açık ocak linyit madeni işletilmesi için YK Enerji şirketine izin vermişti. 17 Temmuz 2021’de kesimin başlaması üzerine İkizköylüler ve doğa savunucuları bölgede nöbet tutmaya başladılar ve Pazartesi jandarma eşliğinde başlayan kesime kadar iki yıl boyunca orman kıyımını önlediler.
Bu süre zarfında Orman Genel Müdürlüğü’ne karşı açılan dava, 7 Eylül 2021’de keşif ve bilirkişi incelemesiyle devam etti, ancak hâkim, keşif sırasında İkizköylüler’in avukatlarına defalarca hakaret edince keşif iptal edildi. Bilirkişi incelemesi ve keşif, önce koronavirüs nedeniyle ertelendi ve sonunda 1 Mart 2022’de gerçekleştirilmesine karar verildi.
Ancak, 28 Şubat 2022’yi 1 Mart 2022’ye bağlayan gece yarısı, Resmi Gazete’de yayımlanan “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmelik” ile zeytinlik alanlarda madencilik yapılmasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı oluruyla izin verilmesine olanak tanındı.
Muğla 1. İdare Mahkemesi, Ağustos 2022’de verdiği “yürütmeyi durdurma” kararını üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak 2 Aralık 2022’de kaldırdı. İkizköylüler bu karara itiraz etti, ancak İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. Dava Dairesi İkizköylülerin itirazını 19 Aralık 2022’de reddetti.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Köylüler, Akbelen ormanlarında YK Enerji A.Ş. tarafından, linyit sahasını genişletmek için kesilmek istenen 750 dönümlük asırlık çam ormanını korumak için iki yılı aşkın süredir nöbet tutuyor.
‘Akbelen direnişinin ekoloji mücadelesinde çok özel bir yeri var’
Bir cevap yazın